İhtiyaçlarını bile karşılayamıyor

Mehmet Emin Çam

Mehmet Emin Çam

  • Beşiri T Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalp krizi geçiren hasta tutsak Mehmet Emin Çam, günlük ihtiyaçlarını bile karşılayamıyor.

Çam, 24 Mayıs’ta kalp krizi geçirince Batman Bölge Hastanesi’ne kaldırıldı. Çam, anjiyo olduktan sonra 27 Mayıs’ta yeniden cezaevine götürüldü. Çam'ın böbreğinde kist bulunuyor. Ayrıca prostat hastası. Duyma ve görme yetisinde de sorun var. DEM Parti Sêrt Milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş, 29 Mayıs’ta cezaevinde görüştüğü Çam'ın sağlık durumuna dair bilgi verdi. Çam’ın kalp krizi geçirdiği gece götürüldüğü İlçe Devlet Hastanesi'nde saatlerce kan alma sırasında bekletildiğini belirten Sarıtaş, Çam’ın “Herhalde ölmemi beklediler” dediğini aktardı. Sarıtaş, Çam’ın anjiyo olduktan sonra kelepçeli bir şekilde hastanede dolaştırıldığını söyledi.

Sarıtaş, Çam’ın ayakta durmakta zorlandığını ve çok bitkin göründüğünü belirterek, şunları söyledi: "Cezaevine götürülüyor ve ertesi gün yeniden kontrole getiriyorlar. Yaşlı ve kalpten rahatsız bir insanın o kadar yolu gitmesi işkencedir. Hastanede kalması gerekiyordu. Sabah hastaneye götürdüklerinde kulağında iki işitme cihazını X-Ray cihazına koyuyor. Geldikten sonra gardiyan ‘Sen bunu dışarıdan getirdin’ diyor. Çam, dışarıdan getirmediğine inandırmak durumunda kalıyor. Arkadaşları olmazsa tek başına merdiven dahi çıkamayacak durumda olduğunu ve günlük temizlik ihtiyaçlarının tamamını arkadaşlarının karşıladığını söyledi. Düşman hukuku uygulanıyor. Derhal serbest bırakılması gerekiyor."

Kürt'e yaklaşımın örneği

Çam’ın hastanede ailesiyle görüştürülmediğini hatırlatan Sarıtaş, şöyl edevam etti: "Mehmet Emin amcaya yaşatılanlar Türkiye'de Kürt'e yaklaşımın somut örneğidir. Bu hukuku, insan haklarını ayaklar altına almanın somut örneğidir. Bedelleri ağır oluyor ama cezaevinde direnen arkadaşlarımız bundan geri adım atmıyor. Bu hukuk dışı uygulamalar derhal sonlandırılmalı. Mehmet Emin Çam ve benzeri hasta tutsaklar derhal tahliye olmalı. O insanlara cezaevinde ceza içinde ceza uygulanıyor."

Çam'ın tutuklanması

Çam, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Sêrt İl Başkanı iken "KCK Kent Meclisi yapılanması" iddiasıyla 12 Aralık 2012’de tutuklandı. Çam, 10 ay cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edildi. Siirt Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Çam’a “Örgüt üyeliği” iddiasıyla 9 yıl ceza verildi. Çam, Yargıtay tarafından cezası onanması üzerine 14 Mart 2022’de tutuklandı. Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’nde 17 gün boyunca tek kişilik yerde tutulan Çam, 1 Nisan 2022'de Beşiri T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sürgün edildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.