Kararlar bağlayıcıdır, saldırıyı durdur

Dünya Haberleri —

Refah / Foto:AFP

Refah / Foto:AFP

  • Josep Borrell, İsrail'i Uluslararası Adalet Divanı'nın kararına uyması ve Refah şehrine yönelik saldırısını durdurması için uyardı. Borrell: “Kararlar tüm taraflar için bağlayıcıdır ve tam ve etkin bir şekilde uygulanmalıdır”

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, yaptığı açıklamada, İsrail'in Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) kararına uyması ve askeri saldırısını durdurması gerektiğini söyledi. Borrell "X" platformunda yaptığı açıklamada: "İsrail aleyhine verilen kararı not ediyoruz. Uluslararası Adalet Divanı'nın kararları tüm taraflar için bağlayıcıdır ve tam ve etkin bir şekilde uygulanmalıdır" dedi.

Yıkım getirecek, durdurun

BM'nin en yüksek mahkemesi olan Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Cuma günü İsrail'in Refah'taki saldırılarını derhal durdurmasına karar verdi. Hollanda'nın Lahey kentindeki mahkemede, karar, dünyanın dört bir yanından gelen 15 yargıçtan oluşan heyet tarafından 2'ye karşı 13 oyla kabul edildi. Sadece Uganda ve İsrail'den yargıçlar karara karşı çıktı.

Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) kararını okuyan mahkeme başkanı Nawaf Salam, "İsrail devleti askeri saldırılarını ve Refah vilayetinde Gazze'deki Filistinli gruba tamamen ya da kısmen fiziksel yıkım getirebilecek yaşam koşullarına neden olabilecek diğer tüm eylemlerini derhal durduracaktır" dedi.

Sınır kapısı açık olacak

Borrell paylaşımında mahkemenin İsrail'e "Refah sınır kapısını insani yardım girişi için açık tutma" hükmü verdiğini vurguladı. İsrail, siviller üzerindeki etkisi nedeniyle Refah'taki operasyonları konusunda, ABD ve Avrupa başkentlerinden yargılama öncesi haftalarca uyarılarla karşı karşıya kaldı.

Tel Aviv'den yapılan açıklamada "İsrail, Refah bölgesinde Filistinli sivil nüfusun tamamen ya da kısmen yok olmasına neden olabilecek yaşam koşullarına yol açacak askeri operasyonlar gerçekleştirme niyetinde değildir ve gerçekleştirmeyecektir" denildi.

Kararda, İsrail'in, saldırının Filistin halkı üzerindeki etkisini en aza indirmek için elinden gelen her şeyi yaptığı yönündeki iddialarının mahkemeyi "ikna etmediği" belirtildi. BRÜKSEL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.