Noto 1 metre batıya kaydı

Dünya Haberleri —

Noto yarımadası'ndaki deprem

Noto yarımadası'ndaki deprem

  • Japonya'nın batısını vuran depremlerde yaşamını yitirenlerin saysı 64’e yükseldi. Binlerce bina, araç ve teknenin hasar gördüğü Noto yarımadası 1 metre 30 santim batıya kaydı. Yetkililer ileride daha fazla deprem olabileceği konusunda uyardı.

2024 yılının ilk günü, meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki depremin ardından artçı sarsıntılar Ishikawa ili ve yakın bölgelerini sallamaya devam ediyor. Ishikawa'da 64 kişinin öldüğünün doğrulandığını söyleyen yetkililer, 17 kişinin de ciddi şekilde yaralandığını, evlerdeki hasarın ise hemen tespit edilemeyecek kadar büyük olduğunu açıkladı.

Çarşamba günü itibariyle can kaybının 64'e yükselmesi ile son deprem 2016'dan sonra en fazla can kaybının yaşandığı deprem oldu. Ishikawa valiliğine göre 33 binden fazla insan evlerini terk etmek zorunda kaldı. Bazı bölgelere su veya elektrik ulaştırılamazken cep telefonu sinyalleri de  kesintili sağlanabiliyor.

57 bin kişi tahliye edildi

3 bin kadar kurtarma görevlisi, Noto Yarımadası'nda enkaz altında kalanları arıyor. Helikopterden çekilen görüntüler, çok sayıda binanın ve altyapının zarar gördüğünü ve yangınların çıktığını gözler önüne seriyor. Noto’nun kuzey ucundaki Wajima şehrine karayoluyla ulaşım kapandı.

Japonya ordusu da evlerini terk etmek zorunda kalanlara gıda, su ve çadır dağıtıyor. Hükümet 57 bin 360 kişinin evlerinden tahliye edildiğini açıkladı. Japonya Meteoroloji Ajansı (JMA), deprem sonrası ülkenin batısındaki sahil kentleri Ishikawa, Niigata ve Toyama için büyük tsunami uyarısında bulunmuştu.

Noto 1,3 metre batıya kaydı

Japonya’nın Ishikawa eyaletini vuran güçlü depremin, merkez üssüne yakın Noto bölgesini 1,3 metre batıya kaydırdığı tahmin ediliyor. Japonya Yayın Kurumu NHK’un haberine göre, Japonya Jeo Uzamsal Bilgi Kurumu, Richter ölçeğine göre 7,6 büyüklüğündeki yıkıcı depremin ardından alınan GPS verilerini analiz etti. Analiz sonuçları, Anamizu şehrinde batıya doğru yaklaşık bir metre, Suzu şehrinde ise yaklaşık 80 santimetre hareket tespit edildi.

Notojima’daki bir gözlem noktası da, Nanao şehrinin kuzeybatıdaki Japonya Denizi kıyısına doğru 60 santimetre kadar yer değiştirdiğine işaret etti. TOKYO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.