OVG: Hesekê güvenli

Yurt Dışı Haberleri —

  • Münster Yüksek İdare Mahkemesi (OVG) Hesekêli bir yurttaşın, can güvenliği olmadığı gerekçesi ile geçici koruma statüsü talebini, Hesekê güvenlidir diyerek kabul etmedi. Karar yüksek yargı organında onaylandı.
  • Rojava Kurdistanı’nın Türk devleti ve çeteleri ile DAİŞ saldırılarının hedefinde oluğunu, zaman zaman çatışma yaşanıldığını kabul eden mahkeme yine de sivillerin hayatının Herekê’de güvende oluğunu belirti.
  • Alman Adalet Bakanı Buschmann, Suriye'de çok tehlikeli bölgeler olduğu gibi, hayati tehlikenin olmadığı bölgelerin de varlığı gözönünde bulundurulduğunda, mahkemenin verdiği kararın anlaşılır olduğunu belirtmişti.

Rojava Kurdistan’ından gelerek Almanya'da iltica eden bir Hesekêli yurttaşın, ülkesinde güvende olmayacağı gerekçesiyle geçici koruma statüsü talebini reddeden mahkeme kararı kesinleşti. Kuzey Doğru Suriye Özerk Yönetimi bölgelerinden Hesekê’nin güvenli olduğuna hükmeden Münster Yüksek İdare Mahkemesinin kararı bir dönüm noktası oldu. Kesinleşen karar ile Rojava Kurdistan’ındaki güvenlik düzeyinin birçok ülkeden daha iyi olduğu da tescillenmiş oldu.

Kuzey Ren-Vestfalya eyaletindeki Münster Yüksek İdare Mahkemesi (OVG) 16 Temmuz tarihli kararında, Suriye'de sivillerin güvenliğinin tehlikede olmadığı bölgelerin varlığına işaret ederek geçici koruma talebini reddetmiş, temyiz yolunu da kapatmıştı. Yasal süre içinde karara itiraz yapılmaması üzerine hüküm kesinleşmiş oldu.

Rojava’dan gelip başvurdu

Kuzey Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetiminin, Cizîrê Kantonuna bağlı Hesek’e kentinden gelen davacı, öncesinde Türkiye üzerinden Avrupa'ya insan kaçıran bir şebekenin üyesi olma suçundan Avusturya'da hüküm giymiş, 2014 yılında Almanya'ya giriş yaparak Federal Göç ve Mülteciler Dairesine iltica başvurusunda bulunmuştu. İltica başvurusu reddedilen Suriyeli'ye, insan kaçakçılığı faaliyeti nedeniyle geçici koruma statüsü de tanınmamıştı. Suriye'de iç savaş nedeniyle can güvenliğinin olmadığı gerekçesiyle Münster İdare Mahkemesine başvuran Suriyeli davayı kazanmış, ancak Federal Göç ve Mülteciler Dairesinin davayı temyize götürdüğü Münster Yüksek İdare Mahkemesi (OVG) Daire'ye hak vermişti.

"Hasekê’de siviller tehlikede değil"

OVG'nin gerekçeli kararında, davalının geldiği Cizîrê Kantonuna bağlı Büyükşehir statüsündeki Hasekê kentinin özgün durumuna dikkat çekildi. Türkiye’nin ve Türk destekli paramiliter gurupların sivillere saldırılarına da atıfta bulunulan kararda yine de Özerk Yönetim’in denetimindeki kentin güvenli olduğuna karar verildi. DAİŞ’in Kürt kurumlarına yönelik zaman zaman saldırılarda bulunduğu kabul edilmekle birlikte, sivillerin artık öldürülme ya da yaralanma tehlikesi altında olmadığı kaydedilmişti.

Her yer güvenli değil

Mahkemenin ilk kararını değerlendiren, Almanya Adalet Bakanı Marco Buschmann, Suriye'ye sınır dışı uygulamalarında kimin hangi bölgeye gönderilebileceğinin çok iyi incelenmesi gerektiğini kaydettmişti. Suriye'nin tamamında güvenlik durumunun aynı olduğu yönünde bir genelleme yapılamayacağını belirten Buschmann, Suriye'de şu an çok tehlikeli bölgeler olduğu gibi, hayati tehlikenin olmadığı bölgelerin de varlığı gözönünde bulundurulduğunda, mahkemenin verdiği kararın anlaşılır olduğunu belirtti.

Mahkeme kararında, davalının Suriye'de siyasi takibat tehlikesinin de bulunmadığı, önceden işlediği insan kaçakçılığı suçu da göz önüne alındığında mülteci olarak da tanınamayacağı belirtildi. Kararda davalının hayatının Suriye'de tehlikede olmadığı belirtilerek geçici koruma statüsünün de verilemeyeceğine hükmedildi. MÜNSTER

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.