Sağlıkta da çözüm örgütlü mücadelede

Sağlık emekçileri eylem

Sağlık emekçileri eylem

  • Sağlıkta randevu krizi çözülemezken, muayene süresinin iki dakikaya düşürülmesi tepkilere neden oldu. İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ertuğrul Oruç, çözüm için örgütlü mücadelenin önemine vurgu yaptı. 

Sağlık Bakanlığının "Sağlıkta Dönüşüm" adı altında yürüttüğü program nedeniyle hastalar artık sadece iki dakikalık muayeneyle yetinmek zorunda kalıyor. Sağlık emekçilerinin göç etmesi, kamu hastanelerindeki yetersizlik ve randevu sürelerindeki düşüş gibi sorunlar kartopu gibi büyüyor. İstanbul Tabip Odası verilerine göre; bazı hastanelerde muayene süreleri iki dakikanın da altına düşmüş durumda. Bu sürenin tanı koymak için yetersiz olduğu belirtilirken, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bu sürenin en az 20 dakika olması gerektiğini söylüyor.

MA'dan Ferdi Bayram'a konuşan İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ertuğrul Oruç, İstanbul’da birçok kamu hastanesinde bu sorunun yaşandığını belirterek, Sağlık Bakanlığının randevu krizini çözemediği için böyle bir yönteme başvurduğunu dile getirdi. Oruç, “Hastalar randevu bulamayınca Sağlık Bakanı bu krizi böyle aşmaya çalışıyor. Bunu da en kolay yol ile yapmaya çalışıyor. Ne yapıyor? Doktorun bir günde baktığı hasta sayısını artırıyor. bu da doktorun hastaya doğru tanı koymamasını sağlıyor. Hasta olan kişi şifa bulamaz hale geliyor” dedi.

Halkın sağlık hakkına kast

Randevu sürelerinin 10 dakikadan 5 dakikaya, sonradan iki dakikaya düşürüldüğünü anımsatan Oruç, “Bu aslında sadece sağlık çalışanlarının sorunu değil, esasında halkın bir sorunudur. Bu muayene sürelerinin kısaltılmasını halkın sağlık hakkına erişiminin gaspı olarak niteliyoruz” diye konuştu

 

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ertuğrul Oruç

 

Çözümsüzlük çatışma getiriyor

Ekonomik krizle birlikte artan iş yükünün sağlık çalışanlarını tükettiğini ve hastaların da endişelerinin arttığını söyleyen Oruç, sistemin ise sorunu çözmeyip sağlıkçılarla hastaları karşı karşıya getirdiğini, bunun şiddete kadar vardığını ve tanı noktasında da sağlık çalışanlarının mesleki itibarını etkileyecek sonuçların ortaya çıkartıldığını ifade etti. 

Bu sistem artık yürümüyor

Sağlık sisteminde yaşanan krizin sorumlusunun iktidar olduğunu kaydeden Oruç, şöyle devam etti: “Sağlıkta Dönüşüm Projesi ile birlikte yıllık doktorlara başvuru sayısı 2000’lerin başında 200 milyonken, son açıklanan Sağlık İstatistikleri Yıllığı verisine göre, 2022’de bu sayının 850 milyona yükseldi. Bu muayene sayıları artarken, sağlık emekçilerinin sayısı aynı oranda artmadığı için her çalışanın üzerindeki yük arttı. Bu da şu anda patlama noktasına geldi. Artık AKP’nin düzenlediği, sorumlu olduğu sistem yürümüyor.”

ASM'ler işlevselleştirilmeli

Sağlık çalışanlarının bu “yükten” dolayı Türkiye’yi terk ettiğini ve bu yönlü talebin arttığını belirten Oruç, bu durumun ayrıca kamu hastanelerindeki deneyimli doktorların özel sektöre geçmesine sebep olduğunu da aktardı. Bu krizi aşmanın öncelikli yolunun Aile Sağlık Merkezleri’nin (ASM) tekrar işlevsel hale getirilmesi olduğunu dile getiren Oruç, “Bu sorunları çözmek için öncelikle sağlık sistemimizin temel yapılanmasını gözden geçirmemiz gerekiyor” dedi. Tüm bu politikalara karşı örgütlü mücadele etmeye çağıran Oruç, şunları ekledi: “Bu duruma karşı bir duruş sergilemek zorundayız, ancak bireysel olarak değil, örgütlü bir şekilde. Halkın da bu krize karşı duruş göstermesi gerekiyor.” İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.