30 bin kadın stres altında doğum yapıyor

Kadın Haberleri —

Doğum

Doğum

  • Birleşik Krallık'ta her yıl 30 bin kadın doğum sırasında sorunlarla karşılaşıyor ve her 20 kadından birinde travma sonrası stres bozukluğu (PTSD) gelişiyor. Doğum sırasında tıbbi ihmaller sonucu oğlu Julian’da hipoksik beyin hasarı oluşan Helen, “Hayatım bir daha eskisi gibi olmadı” dedi.

Birleşik Krallık'ta Tüm Partiler Parlamentosu Doğum Travması Grubu tarafından yürütülen Doğum Travması Soruşturması kapsamında, doğum sonrası bakım hizmetinden yararlanmayan bin 300 kadının deneyimleri dinlendi.

Kadınlardan bazılarının doğum sonrası kanlı çarşaflar içinde bırakıldığını bazılarının ise bebeklerinin ihmal edildiğini söylemesi, artan doğum travmalarına dikkat çekiyor. Birleşik Krallık'ta yılda 30.000 kadının bebeklerinin doğumu sırasında olumsuz deneyimler yaşadığı ve her 20 kadından birinde travma sonrası stres bozukluğu (PTSD) geliştiği tahmin ediliyor.

Raporda annelerin sağlık kayıtlarının dijital ortama aktarılması talebi de dahil olmak üzere toplam 12 tavsiye yer alıyor. Öte yandan NHS England (Ulusal Sağlık Servisi) genel müdürü Amanda Pritchard raporda özetlenen deneyimlerin “yeterince iyi olmadığını” ve rapor bulgularının Sağlık Bakanı Victoria Atkins’a sunulacağını söyledi.

Doğum sonrası travma desteği

Ülke genelinde “annelik hizmetlerinde temel bir standart” oluşturulması ve annelere “Birleşik Krallık genelinde uzman anne ruh sağlığı hizmetlerine evrensel erişim” sağlanması gerektiği çağrısı yapılan raporda, hükümetten şunlar istendi:

“Doğum hizmetlerinde güvenli personel seviyelerini sağlamak ve travma bilgilendirmeli bakım konusunda zorunlu eğitim sağlamak için daha fazla ebe, doğum uzmanı ve anestezisti nasıl işe alacağını, eğiteceğini ve elinde tutacağını ana hatlarıyla belirtmesi. Babalara destek sağlanması ve doğum partneri olarak atanan kişinin doğum sırasında ve doğum sonrasında sürekli olarak bilgilendirilmesi ve bilgilendirildiğinden emin olunması.”

‘Hayatım eskisi gibi olmadı’

Raporda dikkat çeken önemli detaylardan birisi de Helen adlı bir kadının oğlu Julian’ın doğumundan yıllar sonra fiziksel ve zihinsel acılar çektiğini belirtmesi. Çünkü Helen’in oğlu doğum sırasında kanıtlanmış tıbbi ihmaller sonucunda hipoksik beyin hasarıyla dünyaya geldi.

Helen, “Hayatım asla olması gerektiği gibi olmadı. Bir daha asla işime dönemedim, çok gözlerden uzak bir hayat yaşıyorum, çünkü arkadaşlarınız ve aileniz, anlayamadıkları ya da korktukları engelli bir çocuğunuz olduğunda sizi dışlıyorlar” dedi.

NHS İcra Kurulu Başkanı Pritchard, BBC News’e çalışma için şunları söyledi: “Doğum travmasını önlemek ve travmayı iyileştirmek için yapılabilecek daha çok şey olduğunu biliyoruz. Kadın ve bebek bakımını daha güvenli ve kişisel hale getirmeye devam edebilmemiz için NHS'nin doğum ve yeni doğan hizmetlerine yönelik üç yıllık teslimat planını temel alacak hükümetler arası bir strateji üzerinde Sağlık ve Sosyal Bakım Bakanlığı ile birlikte çalışmaya kararlıyız.”  LONDRA

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.