9 dikiş makinesinden yeniden inşaya

Kadın Haberleri —

.

.

  • Depremzede kadınlar, kurdukları dikiş atölyesinde ürettikleriyle nefes almaya ve yıkılan şehirlerini yeniden inşa etmeye çalışıyorlar. 9 kişiyle başladıkları işlerini büyüten kadınların kumaş, iplik ve makine gibi malzemelere ihtiyacı var. 

Her şeyin bittiği yerde yeniden üreterek yeni bir yaşamı inşa ediyorlar. 6 Şubat depremlerinin yıktığı Hatay’ın Defne ilçesindeki kadınlar da tam da bu noktada Kırkyama Kadın Dayanışması öncülüğünde Çekmece Mahallesi’nde dikiş atölyesi kurarak hem üretiyor hem de yaralarını sarmaya çalışıyor.
MA’dan Dilan Akyol yaklaşık 4 ay önce kurulan dikiş atölyesine giderek kadınlarla konuştu. 
Kırkyama Kadın Dayanışması’ndan Gülizar Işıkçay, amaçlarının kadınların yaşadığı travmayı atlatmalarını sağlayıp onları üretime katmak olduğunu belirtti. Atölyeyle birlikte kadınlar hem üreterek var oluyor hem de depremde yaşadıkları sorunları paylaşıyor.

9 kadınla üretim
Kadınların çadırlardan biraz uzaklaşıp sosyalleşebilecekleri alanlar yaratmak istediklerini kaydeden Işıkçay, “Öncelikle depremde gönüllülerin getirdiği makinelerle sadece kendi ihtiyaçlarımız üzerinden dikiş yapmaya başladık. Daha sonra ihtiyaçlar doğrultusunda kadınlarla bir araya gelip dikiş kursları vermeye başladık. Dikiş bilen kadınlar yeni gelen kadınlara öğretti, daha sonra 9 kadın birlikte üretmeye başladık” sözleriyle çalışmalara nasıl başladıklarını anlattı.

Ulaşım ve mekân sorunu 
Hala birçok sorunla uğraşan atölyede en başta gelen sorun ise ulaşım. Kadınlar ancak saat 12:00’da bir araya gelebiliyor ve uzak mahallelerde yaşayanlar daha çok geç geliyor. Bunun yanında üretimi çadırda yapıldığı için bu noktada mekân sorunu ortaya çıkıyor ve mevcut durumda konteynere ihtiyaçları var.
Işıkçay, konuşmasının devamında, “Malzemeleri gönüllülük temelinde alıyoruz; kumaş, iplik, makine hep gönüllüler tarafından geliyor. Bu ihtiyaçlarımız devam ediyor. Tüm bu eksikliklere rağmen üretmeye başladık, bize en büyük destek sipariş vermek olacaktır. Kadın arkadaşlarımız çok güzel ürünler dikmeye başladı. Bunları alarak depremzede kadınlarla dayanışma içerisinde olabilirler. Bu dayanışmayı diğer mahallelerdeki kadınlarla bir araya gelip her mahallede dikiş atölyesi kurmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı. 

 Yeni emekçileri yetiştiriyor
Atölyede yer alan Gülhan Oflazoğlu ise 40 yıllık terzi. Depremde dükkânı ve tüm eşyaları enkaz altında kaldı. 
Dikiş atölyesinde kadınlara gönüllü olarak eğitim veren Oflazoğlu, “İlk başta gönüllü olarak geldik buraya şimdi ise emeğimizi değerlendiriyoruz. Yaşadıklarımızdan dolayı burası bize teselli oluyor” dedi.
Herkesin üretilenleri satın alarak ve malzeme göndererek destek olabileceğini söyleyen Oflazoğlu, böylelikle hem kendilerini daha çok geliştirme fırsatı bulabileceklerini hem de yıkılan şehirlerini yeniden inşa edebileceklerini belirtti. HATAY

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.