Beştaş: Gaspa izin vermeyeceğiz
- AGİT ve AKPM: Adil değildi
- İstanbul'da sandığa gitmediler
- 50 bin genç seçmen daha
AKP-MHP ve İYİ Parti’nin ortak itirazlarıyla vekilliği gasp edilmek istenilen Meral Danış Beştaş, kumpaslara boyun eğmeyeceklerini belirterek, “Vekilliğimizin gasp edilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.
AKP-MHP ve İYİ Parti ortaklaşmasıyla Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin (Yeşil Sol Parti) Erzirom’daki (Erzurum) sonuçlara, herhangi bir usulsüzlük olmamasına rağmen itirazda bulundu. Söz konusu partilerin, Yeşil Sol Parti’den Meral Danış Beştaş’ın vekilliğini gasp etmeye çalıştıkları belirtildi. Konuya ilişkin MA'ya konuşan Beştaş, “Erzirom İYİ Parti, MHP ve AKP ortaklaşarak bizim kazandığımız vekilliği çalmaya çalışıyorlar, tezgah kurmaya çalışıyorlar. Hemen bütün ilçelerde itiraz etmişler, itirazların yasal dayağı yok. İtirazların yasada yeri yok ama ortaklaştıkları şey Yeşil Sol Parti’nin, yani bizim Erzirom’dan vekil çıkartmamamız için çalışıyorlar. Süreci yakından takip ediyoruz, avukatlarla sahadayız” diye konuştu.
Yeşil Sol Parti’nin tüm çalışanlarının ve avukatlarının sahada mücadele ettiğini belirten Beştaş, şunları söyledi: “Herkesi bu konuda duyarlı olmaya çalışıyoruz. Sonuna kadar itiraz sürecini takip edeceğiz, Erzurum halkının seçilmiş vekiliyiz ve mazbatayı alacağız. Birileri partimizden rahatsız oluyor, reddediyor ya da burası Erzurum’dur Yeşil Sol Parti’nin milletvekili olmamalıdır, o yüzden birleşelim, dediği için bu vekillik gasp edilemez. Buna izin vermeyeceğiz, Erzurum halkı da bu konuda tepkili, çünkü tüm engellemelere rağmen bu oy sandıktan çıktı. Eğer bir yolsuzluk varsa bu partimize karşı yapılmıştır. Birçok merkezde oylarımızın başka partilere yazıldığını herkes görüyor. Partimize karşı bir hoşgörüsüzlük, tahammülsüzlük var. Partimizin Erzurum’da temsiliyetine itiraz ediyorlar, bu tezgahı kuranlar utanmıyorlar. Partimizin lehine bir usulsüzlük yoktur. Herkesi nerede yaşıyor olurlarsa olsunlar, insanlar bulundukları yerden, sanal medyadan Erzurum halkının iradesini sahiplenmeyi ve sesini duyurmaya çağırıyoruz. Birlikte başardık, birlikte sonuca erdirelim.”
*****
AGİT ve AKPM: Adil değildi
Seçimleri takip eden uluslararası gözlemciler, seçim sürecinde adaylar ve partiler arasında adil bir kampanya ortamı ve eşitlik olmadığını açıkladı.
Seçimlere yönelik uluslararası seçim gözlemi, AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu (DKİHB) tarafından görevlendirilen 264 uzman, AGİT Parlamenter Asamblesi’nden (AGİT PA) 98, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nden (AKPM) ise 39 olmak üzere 40 ülkeden toplam 401 gözlemci ile yürütüldü. AGİT DKİHB, AGİT PA) ve AKPM’nin ortak gözlem misyonu üyeleri, seçimin ilk turunun ardından gözlem faaliyetlerine ilişkin Ankara’da basın toplantısı düzenledi. Yapılan açıklamada “Mevcut yasal çerçeve demokratik bir şekilde seçimlerin yürütülmesi için tam anlamıyla yasal bir zemin sağlamazken, seçimler iyi yönetilmiş ve seçmenlere siyasi alternatifler arasında gerçek bir seçim yapma imkânı verdi” denildi.
Açıklamada, seçime dair şu eleştiriler yer aldı: “Mevcut cumhurbaşkanı ve iktidar partileri haksız bir avantajdan fayda sağlamıştır. Temel toplanma, örgütlenme ve ifade özgürlüklerine yönelik devam eden kısıtlamalar, bazı muhalif siyasetçi ve partiler ile sivil toplum ve medyanın seçim sürecine katılımını engellemiştir."
Gözlemciler, seçim sürecinde adaylar ve partiler arasında adil bir kampanya ortamı ve eşitlik olmamasına rağmen rekabetin bulunduğunu belirterek, ikinci tur seçimler için de gözlem faaliyetlerini sürdüreceklerini bildirdi.
*****
İstanbul'da sandığa gitmediler
İstanbul'da 1 milyon 230 bin 189 seçmen sandığa gitmeyerek, oy kullanmadı.
İstanbul'da sandık birleştirme tutanakları, Çağlayan'daki İl Seçim Kurulu'na teslim edildi. İl Seçim Kurulu'nun kapısına asılan tutanaklara göre; İstanbul'da kayıtlı 11 milyon 367 bin 598 seçmen bulunuyor. Bu seçmenlerden 10 milyon 291 bin 303'ü sandığa giderken, 1 milyon 230 bin 189 kişi ise sandığa gitmedi. Toplam 10 milyon 150 bin 710 oy geçerli olarak kayıtlara geçti. Sandık kurulu sayısının 30 bin 849 olarak belirtildiği tutanaklarda, oyların 140 bin 593'ü geçersiz sayıldı.
Geçerli oylardan 4 milyon 928 bin 408'sini Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu; 4 milyon 738 bin 996'sını Cumhur İttifakı adayı Erdoğan aldı. Ata İttifakı adayı Sinan Oğan 457 bin 568, adaylıktan çekilen ancak pusulada adı yer alan Muharrem İnce ise 25 bin 738 seçmenin oyunu aldı.
*****
50 bin genç seçmen daha
Türkiye ve Kuzey Kurdistan'da 14 Mayıs'ta gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimlerinde 6 milyona yakın genç, talepleri doğrultusunda sandıklara giderek ilk defa oy kullandı. Gençlerin 1 milyona yakını İstanbul'da sandık başına gitti. Seçimin ikinci turunda 18 yaşına girecek yaklaşık 50 bin yeni seçmen bulunuyor.