Hollanda’da kritik seçim

Dünya Haberleri —

Hollanda'da seçimler

Hollanda'da seçimler

  • Hollandalı seçmenler, 150 vekil ile temsil edilen parlamentoyu oluşturmak için sandıklara gidiyor. 22 Kasım sabah 07:30’da başlayacak olan oy verme işlemi gece 21:00’da son bulacak. Genel seçimlerde 26 parti yarışıyor. Hollanda’da yeni hükümetin de bir koalisyon olmasına kesin gözle bakılıyor. 

Hollandalılar Mark Rutte liderliğindeki koalisyon hükümetinin Temmuz ayında çökmesinin ardından iktidarı belirlemek için 22 Kasım'da oylarını kullanıyor. 2010'dan beri Hollanda’yı yöneten Başbakan Mark Rutte’nin liberal-muhafazakar koalisyonu, kamuoyunda yükselişe geçen göç politikaları karşıtı söylemler ve uzlaşıya varılamaması ile son bulmuştu.

Bir yüzyıldır koalisyon yönetiyor
Hollanda parlamentosunda 150 milletvekili var, bu da hükümetin çoğunluğu oluşturabilmesi için 76 sandalyeye ihtiyacı olduğu anlamına geliyor. Bunu hiçbir parti tek başına başaramıyor ve Hollanda bir asırdan fazla süredir koalisyonlarla yönetiliyor. 13 yıl farklı koalisyonlar ile ülkeyi yöneten Rutte’nin gidişiyle ve Nexit söylemeleri ile Hollanda’da siyasi dengeler aşırı sağ lehine değişti. Son anketlerde aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin (PVV) hükümetin en büyük ortağı kadar oy alacağı görülüyor. 

Sol’un Wilders stratejisi
Hollanda'daki sol partiler, aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nin (PVV) seçim anketlerinde birinci çıkması ile seçmenlerine stratejik oy kullanma çağrısı yaptı. Yaklaşan Hollanda seçimlerinde aşırı sağ Özgürlük Partisi (PVV) seçim öncesi anketlerde birinci parti görünüyor. Hollanda siyasetinde etkinliklerini kaybeden sol partiler, Geert Wilders'in hükümet içinde yer almaması için seçmenlerini merkez sağa oy vermeye çağırıyor.
Gelişmeler karşısında harekete geçen Hollanda solu seçmenlerine stratejik olarak merkez partilere oy vermeleri konusunda uyarılar yaptı. İşçi Partisi ve Yeşil Sol'un yeni koalisyonuna liderlik eden Frans Timmermans şunları söyledi: “Bayan Yeşilgöz'ün hükümette Wilders'e kapıyı açtığı açık. Bu, bir milyon Hollandalıyı (Müslümanı) ikinci sınıf vatandaş görüp kovmak istediği birinin ülke yönetiminde yer alması anlamına geliyor.”
D66 liberal demokratlarının yeni başkanı Rob Jetten, aşırı sağ hükümetin "büyük bir risk" taşıdığını söyledi. "Ne yaptığını çok iyi bilen VVD, [Temmuz'da] hükümetin düşmesine izin verdi . Göçü daha iyi bir yola taşıyabilirdi, o zaman Yeşilgöz kapıyı Wilders'e sonuna kadar açtı, o da bu dinamiği yarattı” dedi. AMSTERDAM

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.