Kimliğimiz Kürtçedir

  • Kürt Dil Platformu, Kürtçenin resmi ve eğitim dili olmasını isteyerek, "Dilimiz kimliğimizdir, rengimizdir, Kürtlerin baş tacıdır, varlığımızdır. Dilimiz kırmızı çizgimizdir" dedi. 

Kürt Dil Platformu (Platforma Zimanê Kurdî), 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı'na ilişkin Amed'de basın açıklaması yaptı. Dağkapı Meydanı'nda (Şêx Seîd) yapılan açıklamaya Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan, DEM Parti milletvekilleri, kentteki sivil toplum örgütleri temsilcileriyle çok sayıda yurttaş katıldı. Katılımcılar, açıklamaya Kürt ulusal kıyafetleriyle katıldı. Açıklamayı, Kürt Dil Platformu Sözcüsü Şerefxan Cizîrî Kürtçenin Kurmancî lehçesinde, DEM Parti Dil ve Kültür Komisyonu Eşsözcüsü Cemile Turhallı ise Kirmançkî lehçesinde yaptı. 

Devletin önce dili yok ederek Kürtlerin iradesini ve direnişini kırmak istediğini belirten Cizîrî, şunları söyledi: "Halkımız her zaman hakkı için direndi. Teslim olmadı. Davası hâlâ hayatta. Kürt halkının ulusal değerlerine karşı uygulanan inkâr politikası çoğu zaman savaşlara ve çatışmalara neden olmuştur. Bu, bugün çok iyi bilinmektedir. Demokratik, eşit, gelişmiş bir ülkenin barış içinde yaşaması için öncelikle standartların karşılanması, seçmenler arasında karşılıklı kabulün olması gerekir. Haklar ve özgürlükler olmalı. Bu bağlamda Kürt dilinin özgürlüğünü engelleyen temel yasaların değiştirilmesi gerekmektedir. Biz Kürtler, Kürt dilinin eğitim dili ve resmi dil olmasını istiyoruz. Kürtçe, tüm Kürtlerindir. Bu amaçla tek ses olarak diyoruz ki; dilimiz kimliğimizdir, rengimizdir, Kürtlerin baş tacıdır, varlığımızdır. Dilimiz kırmızı çizgimizdir."

 

Amed/ Foto: Medine Mamedoğlu

 

Hayatı Kürtçe yaşayacağız

Yaşanan inkâr ve imha politikalarına karşı Kürt dilini yaşamın her alanında daha da yaygın bir şekilde konuşacaklarını söyleyen Cizîrî, şunları söyledi: "Evlerde, marketlerde, sokaklarda, okullarda, belediyelerde, hastanelerde, camilerde, mahkemelerde ve hayatın her alanında, biz her zaman Kürtçe konuşmayı, Kürtçe okumayı, Kürtçe yazmayı, Kürtçe yaşamayı isteyeceğiz. Bütün bunlar Kürtlüğümüzün göstergesidir. Bu tavrımızla Kürt dili konusunda her yerde farkındalık yaratmak ve Kürt dilini kimliğimizin bir parçası haline getirmek istiyoruz. Bu nedenle hayatın her alanında Kürtçe siyaset yapacağız. Kürtçe kültürel, sanatsal ve sosyal çalışmalar da yapacağız. Biz Kürt olarak her zaman gururla yaşamak, varlığımıza her zaman sahip çıkacağız. Şimdi Kürtçe zamanı."

 

Amed/ Foto: Medine Mamedoğlu

 

Kürtçe için yürüyüş

Bu arada Amed'de 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla yürüyüş de düzenlendi. Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER), Kürt Edebiyatçılar Derneği, Amed Kürt Enstitüsü, DESTAR Dergisi, Tevgera Jinên Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ve Amed Emek ve Demokrasi Platformu'nun ortaklaştığı program kapsamında yüzlerce kişi Roboskî Parkı’nda bir araya geldi. Yürüyüşe DBP Eşbaşkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır, DEM Parti Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan ve milletvekilleri ile yüzlerce kişi katıldı. Ulusal kıyafetlerin giyildiği yürüyüşte Kürtçe ve Kırmancki “15 Mayıs Kürt Dil Bayramı kutlu olsun” yazılı pankart ve “Bê ziman jiyan nabe” sloganları ile Roboskî Parkı’ndan Parkorman’a kadar yürüyüş yapıldı.

 

* * * 

Kürtçe anayasaya aykırıymış

Meclis Başkanlığı, ana dilde eğitimin anayasal güvenceye alınması ve Kürtçenin eğitimi dili olması talepleriyle verilen kanun teklifini “Anayasaya aykırı” gerekçesiyle işleme koymadı. 

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, 15 Şubat'ta Meclis Başkanlığına verdiği kanun teklifinde, ana dilde eğitimin anayasal güvenceye alınması ve Kürtçenin eğitim dili olmasını talep etti. Meclis Başkanlığı, kanun teklifinin anayasanın "Türkiye Devleti, ülkesi ve mlliyetiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir" hükmüne aykır olduğunu belirterek, "Anayasa hükümlerine açık aykırılık taşıyan bir teklif taslağının Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı Teklif Destek Bürosu tarafından hazırlanabilmesi mümkün değildir" dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.