Şengal’le özdeşleşti direnişi

Murat Mîrza

Murat Mîrza

  • Türk devletinin hava saldırısında şehit düşen gazeteci Murat Mîrza’nın hayat hikayesi, Şengal’in trajedi ve direniş dolu tarihinin bir parçası.

İşgalci Türk devletinin 8 Temmuz’da Çıra FM radyosuna düzenlediği hava saldırısında ağır yaralanan ve 11 Temmuz günü kaldırıldığı hastanede şehit düşen gazeteci Murat Mîrza, genç yaşına rağmen büyük acı ve zorlukları göğüsledi.

Saddam rejimi döneminde Şengal Dağı’ndan sürgün edilen Mîrza ailesi, Girzerik nahiyesine yerleşti. Topraklarından sürgün edilseler de yurtseverlik özlerini hiç kaybetmeyen aileyi, bir başka felaket bekliyordu.

Barikat kurup hendek kazdılar

2014’te Êzîdîlerin “72. Ferman” olarak adlandırdıkları saldırı başladığında KDP’nin ilk terk ettiği yerlerden biri olan Girzerik’te halk ve Mîrza ailesi, teslimiyeti değil yıllar önce koparıldıkları Şengal Dağı’ndaki direnişin bir parçası olmayı seçtiler. Girzerik, fermana karşı en büyük direniş merkezlerinden biri olarak tarihe geçti.

Ağabeyi Mahir’in akıbeti bilinmiyor

Barikat kurup hendek kazarak DAİŞ çetelerinin vahşetine karşı konumlanan Girzerik gençlerinden biri de Mîrza ailesinden Mahir’di. Çağın en büyük soykırımı olarak adlandırılan

Ferman’a karşı savaşan 34 yaşındaki 4 çocuk babası Mahir’den daha sonra bir daha haber alınamadı.

Ablası ve çocukları esir düştü

Ailenin acısı sadece Mahir’in akıbetini bilememekle sınırlı kalmadı. Murat’ın evli olan ablası da çocuklarıyla birlikte DAİŞ çetelerine esir düştü. Köleleştirilen birçok kadın ve çocuk gibi önce Suriye’ye götürüldü. Telafer’e geri getirildikleri sırada çetelerin elinden kaçarak özgürlüğüne kavuştu.

Yeniden ayağa kalkış

Mîrza ailesi bu iki olaydan sonra Duhok’taki Şarya Kampı’na yerleşti. Ancak Şengal’de HPG gerillaları öncülüğünde başlatılan direniş sonrası birçok Şengalli gibi Mîrza ailesi de topraklarına geri döndü. 2016’da geri döndüklerinde evleri bombalanmış ve harabeye çevrilmiş vaziyetteydi. Ama artık umutsuz ve çaresiz değildiler.

Abisi Mahir’in çocuklarına, kardeşlerine ve annesine bakan Murat Mîrza ve daha nice genç, Êzîdî toplumunun yeniden ayağa kalkışı için kolları sıvadı. 2024 yılı baharında Şengal halkının sesini dünyaya duyurmak amacıyla Çıra FM radyosunda çalışmaya başlayan Murat Mîrza, 8 Temmuz’da Türk devletinin hava saldırısında şehit düştü. 27 yaşında, evli ve 3 çocuk babası olan Mîrza’yı çalışma arkadaşları, “alçakgönüllü ve emekçi biriydi, Yegane amacı Êzîdî halkının bir daha ferman yaşamamasını sağlamaktı” diye anlatıyor. ROJNEWS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.