Covid pandemisinde kadınların durumu
Dersim DAĞDEVİREN yazdı —
- Dünya genelinde sağlık sisteminde çalışanların yüzde 70'i kadındır. Böylelikle kadınların coronavirüsü ile teması daha sıktır.
Bütün ezilenler ve marjinalleştirilmeye çalışılan gruplar gibi kadınlar da pandemi döneminde çok daha olumsuz etkilenmiştir.
Aile içi şiddetin, yani erkeklerin kadınlara ve çocuklara uyguladıkları şiddetin artması sorunların başında gelmektedir. Bu konuda belirleyici etken enfeksiyonun yayılmasını önlemek için getirilen kısıtlamalar ve özellikle de sosyal mesafe çağrısı olmuştur. Evden çalışma ile dernek, kahve ve okulların kapalı olması önemli hususlardır. Kumar salonlarının kapalı oluşu da ciddi bir sorun teşkil etmektedir. Bu konuda bağımlılığın getirdiği ihtiyacı karşılanmayan insanlar agresifleşmektedir, aile içi şiddet artmaktadır. Pandemiden bağımsız olarak zaten kadın ve kızların şiddet ile karşılaşma riski oldukça yüksektir. Örneğin ABD'de kadınların yüzde 43'ü, yani neredeyse yarısı cinsel şiddete maruz kalmaktadır, yüzde 20'si ise tecavüze uğramaktadır. Bu durum, ki çocukluk döneminde yaşanmışsa boyutları daha farklıdır, sağlık sorunlarının, özellikle de depresyon ve korku durumları gibi psikolojik sorunların artmasına sebep olmaktadır. Ortadoğu için somut veriler olmasa da tablonun bundan vahim olma olasılığı yüksektir.
Bakım gibi mesleklerde, yani yaşlılar yurdu ve hastane gibi yerlerde çalışanların büyük kısmı kadındır. Dünya genelinde sağlık sisteminde çalışanların yüzde 70'i kadındır. Böylelikle kadınların coronavirüsü ile teması daha sıktır.
Bunun yanısıra kadınlar aile içinde de çok daha fazla sorumluluk sahibidir. Çocukları yetiştirme ve ailenin bakımı çoğunlukla kadınlar üzerine düşüyor. Okulların kapanmasıyla birlikte bu yük daha da artmıştır. Toplumumuzda, aslında toplumların büyük kısmında çocuklar ile ilgilenen kadınların eğitim düzeyi ihtiyaçları karşılamak için kismen yetersiz kalmaktadır. Göçmenler için bu daha derin bir sorun teşkil etmektedir.
Haftaya da konuyu işlemeye devam edeceğim.