Kadınlar festivalde buluştu

Kadın Haberleri —

Zîlan Kadın Festivali, İsviçre

Zîlan Kadın Festivali, İsviçre

  • Avrupa’daki kadınlar, Zîlan Kadın Festivali ve Sakine Cansız Kadın Festivali’nde buluştu. Britanya Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Türkan Budak, “Bugün milyonlar Zîlanların, Bêrîtanların, Saraların izinde yürüyor” dedi.

HİKMET ERDEN

Zîlan Kadın Festivali’nin 19’uncusu bu yıl Britanya Jiyan Kadın Meclisi öncülüğünde Londra KCC binasında gerçekleşti. Yüzlerce kişinin katıldığı festivale Londra dışında Brighton, Edinbourgh, Sheffield ve Liverpool kentlerinden de kadınlar katıldı. Festivalde çocuklar için de etkinlikler düzenlenirken, kadınların düzenlediği ulusal kıyafetler defilesi ise yoğun ilgi gördü.

Festivalde Zeyno, Rojhilatlı sanatçı Jale ve Kewe ile Mervan Şan sahne aldı. Sanatçıların söylediği hareketli şarkılar eşliğinde kadınlar halaya durdu.

 

 

Şehitlerin mirası

Festivalde bir konuşma yapan Barış Anneleri’nden Adle Ana, Zîlanların bıraktığı özgürlük mirasını doğru anlamak gerektiğini söyleyerek, “Şehitler bize özgürlüğü, mücadeleyi, direnişi ve onurlu yaşamı miras bıraktı. Bizler bugün yoldaşlarımıza gerillaya mücadeleye olan bağlılığımızı yükselterek, kadın mücadelesinin mimarı Önder Apo’yu özgürleştirmeliyiz” dedi.

 

 

Milyonlar izinde yürüyor

Britanya’da 19 yıldan bu yana yapılan Zîlan Kadın Festivali’ni gazetemize değerlendiren Britanya Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Türkan Budak, Kürt kadının cesareti, yüreği, ideolojisi ile eril zihniyete kapitalist moderniteye ve faşist işgalcilere karşı gereken cevabı verdiğini söyledi.

Budak, Rojava’da kadın devrimi ve İran’da Jin Jiyan Azadî direnişinin Kürt kadınlarını tüm dünyada sembolleştirdiğini ifade ederek şunları söyledi: “Tanrıçalaşan Zîlan’ın mesajı bugün görüyoruz ki Kürt kadınları tarafından doğru algılandı. Zîlan yoldaş bize örgütlülüğü ve öz savunmanın önemini anlattı ve bugün milyonlar Zîlanların, Bêrîtanların, Saraların izinde yürüyor. Zîlan yoldaş eylemiyle Dersim 38 tertelesini yapan soykırımcı zihniyete bir mesaj vermiş ve toplumsal olarak o sindirilmişliği bir direniş ve başkaldırıya dönüştürmüştür.”

 

 

Sara’nın takipçisiyiz

İsviçre’nin Zürih ketindeki Kasernenareal alanında Pazar günü gerçekleşen festivalin öncülüğünü İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) yaptı. YJK-S dışında Kurdistan, Türkiye ve İsviçre’den farklı kadın örgütleri de festivalin organizasyonunda yer aldı.

Festivalin yapılacağı Kasernenareal alanı, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan başta olmak üzere, Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’nde yaşamını yitiren şehitlerin fotoğraf ve posterleriyle süslendi. Alanda Heyva Sor, Jineoloji, Teko-Jin, Demokratik Alevi Kadınlar Birliği, Avrupa Göçmen Emekçiler Birliği, Mor Kızıl Kollektif ve Sosyalist Kadınlar Birliği gibi kurumlar tarafından standlar açıldı. Çocuklar için ise oyun alanı kuruldu. Dengbêj çadırının da kurulduğu festival alanında dengbêjler bir araya gelerek stranlarını söyledi.

 

 

Mücadelelerini büyüteceğiz

Öğlen saatlerinde Zürih ve İsviçre’nin farklı kantonlarından Kasernenareal alanına dolan Kurdistanlılar şarkı ve sloganlarla halaya durdu. Program ise devrim mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anıldığı saygı duruşu ile başladı. Ardından YJK-S sözcüsü Selma Sürer tarafından açılış konuşması yapıldı. Kürt halkı olarak şehitlere layık olmak gerektiğini ifade eden Selma Sürer, şehit Sakine Cansız’ın “Hep kavgaydı yaşamım” sözünü hatırlatarak, Kürt kadınlarının da bu kavga ve savaş içinde olduğunu söyledi.

Sürer, “Kürt kadınları olarak onun takipçisiyiz. Bugün Şehit Sara ve Şehit Zîlan’ın ruhuyla sesimizi yükseltmeliyiz. Ne olursa olsun hiç kimse Kürt kadınlarının ve dünya kadınlarının mücadelesine engel olamaz” şeklinde konuştu.

 

 

Rojava’dan İsviçre’ye

Festivale katılan enternasyonalist kadınlar adına da mesajlar verildi. Revolutionarer Aufban Schweiz adına bir konuşma yapan Martina, Kürt kadınlarının yürüttüğü özgürlük mücadelesinin ve ortak mücadelenin dünya kadınları açısından çok önemli olduğunu ifade etti. Martina, “Rojava’dan, İsviçre’ye, Jin Jiyan Azadî sloganından aldığımız güçle mücadelemiz devam ediyor” diye kaydetti.

KJK’nin gönderdiği mesaj da okundu. Biel Çocuk Folklor, İsviçre Folklor ve Katalan kadın dans grubu sahne alarak Katalan kültürüne ait danslarını sergiledi. Yoğun ilginin gösterildiği dansta hem dansçılar hem de halk “Jin Jiyan Azadî” sloganlarını dillerinden düşürmedi. Program Kürt kültürel kadın kıyafetlerinin sergilendiği bir defileyle son buldu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.