Kaşıntı
Dersim DAĞDEVİREN yazdı —
- Kaşıntı, vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir ve tüm vücuda da yayılabilir. Ağrı gibi insanı olumsuz şekilde etkileyebilir. Kaşıntı ile beraber cilt döküntüsü de görülebilir.
Tıp dilinde kaşıntıya pruritus denilir. Kaşıntı vücut ile alakalı herkeste görülebilen bir histir. Vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir, ama tüm vücuda da yayılabilir. Ağrı gibi insanı olumsuz şekilde etkileyebilir. Kaşıntı ile beraber cilt döküntüsü de görülebilir. Fakat döküntü olmadan da kaşıntı yaşanabilir.
Kaşıntı sağlıklı insanlarda da görülür, yani her zaman hastalık belirtisi değildir. Her insan günde birçok defa doğal olarak vücudu kaşır.
Deride sinirler vardır. Sinirler etkilendiğinde Histamin isimli maddeyi salgılar. Bu da beyinde kaşıntı duyusunun oluşmasına sebep olur.
Pek çok farklı neden kaşıntıya sebep olabilir. En çok cilt hastalıkları kaşıntıya yol açar. Bunların başında cilt kuruluğu gelir. Çok sıcak su ile yıkanmak, hava şartları, özellikle de aşırı soğuk ve yetersiz sıvı alımı cilt kuruluğuna yol açar. Cilt kuruluğu bazı ilaçların yan etkisi olarak da görülür. Egzama, yani ciltte kabarcıklar da kaşıntı yaratır. Uyuz da aşırı kaşıntı yaratan ve bulaşıcı olan bir cilt hastalığıdır.
Bazı iç hastalıklarda da kaşıntı yaşanabilir. Bunların başında tiroit bezlerinde sorun (yeterince hormon üretmeme), sarılık, siroz ve böbrek yetmezliği gelmektedir.
Kaşıntının psikolojik nedenleri de olabilir. Bundan bağımsız kaşıntının yarattığı huzursuzluk ve uykusuzluk hastayı depresyona kadar götürebilir.
Aşırı kaşıntı yaşayan ve özellikle de ek belirtileri olan kişilerin detaylı tahliller için hekime başvurması önemlidir.
Cildin nem düzeyini korumak, uygun olmayan kozmetik ürünlerden uzak durmak ve kaşıntı yaratan kıyafetler giymemek, vücutta kaşıntı hissinin azaltılmasında etkilidir. Bu yeterli olmadığında ilaç tedavisi gerekli olur. Cilt hastalıklarında kremler yeterli olabilir. Kaşıntıya karşı hap şeklinde ilaç tedavisi de var.