Kurdistan ve Türkiye'den kısa kısa

.

.

  • Taşınan DAİŞ'lilerin listesi yayınlandı
  • Irak ve Türkiye arasında tutuklu iadesi anlaşması
  • Barzani ile Türk konsolos görüştü
  • KDP, Kürt valiyi engelliyor

Taşınan DAİŞ'lilerin listesi yayınlandı

İşgal saldırılarına katılmaları için Başûrê Kurdistan’a getirilen DAİŞ elemanlarının sicilleri deşifre edildi.

Türk devletinin KDP desteğiyle Metîna, Amediyê ve Dihok hattına götürülmek üzere Efrîn’de eğittiği 800’den fazla DAİŞ elemanı Güney Kurdistan merkezli Spee Media internet sitesi tarafından deşifre edildi. Belgede, işgalci Türk devletinin önümüzdeki günlerde getirmeyi planladığı 416 Suriyeli çete elemanın sicil bilgileri yer alıyor. Bir kısmı gönderilen elemanların, Efrîn merkezinde MİT tarafından eğitildiği ve toplam sayılarının 800’den fazla olduğu kaydedildi.

* * *

Irak ve Türkiye arasında tutuklu iadesi anlaşması

Türkiye ile Irak dışişleri bakanlıkları bazı turistlerin yaşlarına göre Türkiye vizesinden muaf tutulması ve tutuklu değişimi konusunda anlaşmaya vardı.

Irak Dışileri Çok Taraflı ve Hukuki İşlerden Sorumlu Bakan Yardımcısı Umer Berizenci, Irak Dışişleri Bakanlığı heyetinin Ankara’da Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim ile bir toplantı gerçekleştirdiğini açıkladı. Berizenci, Türkiye ve Irak dışişleri arasında varılan anlaşmaya göre; Türkiye’yi ziyaret etmek isteyen 15 yaştan küçük 50 yaştan büyük Irak vatandaşlarından vize talep edilmeyeceğini söyledi. Turistlerin Türkiye'ye vize ücretleri, kalış süresine bağlı olarak 130 ila 200 dolar arasında arasında değişiyor.

Berizenci, Türk hükümeti ile tutuklu değişimi konusunda da anlaştıklarını, bu hareketin cezalarını tamamlamak üzere ülkelerine döndükten sonra hafif suç işleyenleri de kapsadığını söyledi.

Irak'ın Türkiye Büyükelçiliğinden yapılan açıklamaya göre, toplantıda 'yasa dışı göç, güvenlik, terörle mücadele ve iki ülke arasındaki adli işbirliği' konuları ele alındı.

 

* * *

Barzani ile Türk konsolos görüştü

KDP Genel Başkanı Mesûd Barzani, Pirmam’da Türk devletinin Hewlêr Başkonsolosu Erman Topçu ile bir araya geldi. Yerel medyada yer alan bilgilere göre; Barzani ile Topçu görüşmesinde Irak ve bölgedeki son gelişmeler ele alındı. İşgalci Türk devletinin Güney Kurdistan topraklarına yönelik sürekli bombalamaları ve sivil halka yönelik katliamlarına rağmen KDP, Türk devlet yetkililerini büyük bir memnuniyetle ağırlıyor.

 

* * *

KDP, Kürt valiyi engelliyor

Irak Adalet Bakanı Xalid Şiwani, Kerkük Valiliği görevinin, çoğunluğu elinde bulunduran Kürtlerin olabileceğini, ancak KDP’nin bunu engellediğini söyledi.

Irak Adalet Bakanı Xalid Şiwani, Kerkük’te Kürtlerden vali belirlenememesi sorunu hakkında medyaya konuştu. Şiwani,  “Kürtler olarak Kerkük’te, Kürt bir vali seçmemize olanak sağlayan çoğunluğu elde ettik, ancak KDP bunu engelledi. Eğer Kerkük’te Kürtler bir vali belirleseydi, kentteki Araplaştırma politikaları yüzde 50 oranında engellenebilirdi" dedi. Xalid Şiwani, Kerkük halkının siyasi hataların bedelini ödediğini söyledi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.