Topuk dikeni
Dersim DAĞDEVİREN yazdı —
- Fasya adındaki lifler kasları topuk kemiğine bağlamaktadır. Uzun süre boyunca kas ve bağ dokusunda meydana gelen zedelenme bu liflerde yırtılmaya / kopmaya yol açar. Bunun sonucu topukta enflamasyon meydana gelir.
Ayak tabanında kısa kaslar vardır. Fasya adındaki lifler kasları topuk kemiğine bağlamaktadır. Uzun süre boyunca kas ve bağ dokusunda meydana gelen zedelenme bu liflerde yırtılmaya / kopmaya yol açar. Bunun sonucu topukta enflamasyon meydana gelir.
İltihaplanma olarak da bilinen inflamasyon, herkeste meydana gelen ve bağışıklık sisteminin vücudu çeşitli hastalık veya yaralanmalara karşı korumak amacıyla oluşturduğu bir tepkidir. Topuk kısmında bundan dolayı zaman içerisinde kireçlenme benzeri sert doku birikir.
Uzun süre ayakta durmayı gerektiren işler, tabana ani yük binmesi, kilo artışı, yanlış ayakkabılar topuk dikeninin oluşmasına sebep olmaktadır. Koşma ve zıplama, topuğu çarpma, sert vurma gibi travmalar, ilerleyen yaş ve sert yüzeylerde yürümek veya sert tabanlı ayakkabıları tercih etmek de topuk dikeninin oluşumunu tetikler. Bazı romatizma hastalıklarında da topuk dikeni sık görülmektedir.
İlk ayağa basma sırasında diken batması benzeri bir acı hissedilmektedir. Bu ağrı yürüdükçe kısmen azalmaktadır. Ağrı özellikle sabah yataktan kalkar kalkmaz hissedilir. Oturulan yerden kalkınca da bu ağrı görülür. Ağrı hastanın ayağına basamamasına da yol açabilir. Topuk şişmesi, kemik benzeri çıkıntı, gün içinde zaman zaman ağrı da hastalığın belirtileridir.
Topuk dikeni tedavisinde ayak egzersizleri önerilir. Bunlar kasların güçlenmesini sağlar. Ayağın altına top veya cam şişe yerleştirilerek çok bastırmadan birkaç dakika boyunca ileri geri yuvarlanabilir.
Taping olarak adlandırılan bantlama yöntemi de mümkündür. Bantlar ciltteki bazı mekanizmaları aktifleştirerek ağrının azalmasına yol açar. Topuk dikeni tedavisinde özel tabanlıkların (ayakkabı içine yerleştirilir) kullanılması önemlidir. Buna ortez de denilmektedir. Ortez topuklara yüklenen baskıyı azaltıyor.
Şok dalgası tedavisi de uygulanabilir. Bu tedavi biçiminde vücut dışında oluşturulan basınç dalgaları topuk bölgesine odaklanır.
Basınç dalgaları kireçlenmeyi söker. Dalgalar kan akışını da harekete geçirir. Bu iyileşme bakımından oldukça önemlidir. Şok dalgası tedavisi ağrıya yol açar. Genelde bir hafta arayla uygulanan tedavi üç ile altı hafta arası sürer. Şiddetli ağrı mevcutsa ek olarak iğne ile iltihabı dindiren bir ilaç da iğne yoluyla verilir.
Işın tedavisi de (röntgen ışınları) uygulanabilir. Bu tedavi genelde üç hafta boyunca haftada iki defa yapılır. Işın tedavisi ağrı yaratmaz.
Bütün bunlar iyileşme sağlamıyorsa ameliyat yöntemi devreye girer.