Orta kulak iltihaplanması
Dersim DAĞDEVİREN yazdı —
- Orta kulak iltihaplanmasının başlıca belirtisi kulak ağrısıdır. Bu ağrı bazen üst damağa ve boğaza da yansır ve eğilince basıncın artması sonucu çoğalır. Bunun yanısıra ateşlenme ile işitme kayıbı da görülmektedir.
Orta kulak, kulak zarından sonra gelen kısımdır. İçinde sesin iletişimini sağlayan üç kemik (çekiç, örs ve üzengi) var. Bu bölümde geniz boşluğuna açılan ve östaki borusu denilen bir kanal bulunur. Bu kanal havanın orta kulağa geçmesini sağlar ve böylece hava basıncını dengeler.
Orta kulak iltihabı çocuklarda östaki borusunun kısa ve yatay olmasından kaynaklanan ve sık rastlanan, bakterilerin neden olduğu bir hastalık. Genelde boğaz iltihaplanması, soğuk algınlığı vb. hastalıklardan sonra östaki borusunun şişip kapanması sonucu bakterilerin orta kulakta birikmesi iltihaba sebep olur. Genelde aniden gelişen bu iltihaplanma kronikleşebilir de. Kronik iltihap uzun sürüp, tekrarlayan (altı ayda en az dört kere) bir rahatsızlıktır. İltihabın kronikleşmesi durumunda sinüzit vb. hastalıklara da bakmak gerekmektedir.
Bazı orta kulak iltihaplanmalarında ise östaki borusu tıkanır ve orta kulakta sıvı toplanır. Bu da basınç artışına neden olur.
Orta kulak iltihaplanmasının başlıca belirtisi kulak ağrısıdır. Bu ağrı bazen üst damağa ve boğaza da yansır ve eğilince basıncın artması sonucu çoğalır. Bunun yanısıra ateşlenme ile işitme kayıbı da görülmektedir. Basınç artışından dolayı kulakta dolgunluk hissedilir. Bebeklerde huzursuzluk ve beslenme zorluğu yaşanmaktadır. Basınç artışı sonucu kulak zarı patlayabilir. Bu durumda kanlı ya da beyazımsı akıntı olur.
Otoskop adlı bir alet ile kulak incelendiğinde tanının konulması mümkün. Kulak zarı genelde kızarmış ve şiştir. Kulak zarı patlamışsa delik görmek mümkündür. Bakterilerin değil de sırf östaki borusunun şişmesi ile meydana gelen iltihapta kulak zarının içe doğru çekilmesi görülür.
Orta kulak iltihabının tedavisi antibiyotik ile yapılır. Bunun yanında şişkinliğin giderilmesi için burun damlası verilir. Ağrı kesiciler de tedavinin önemli bir ayağını oluşturmaktadır.
Kulak yolunun tahrip edilmesi, kulak çöpünün yanlış kulanılması (bebeklerde ve çocuklarda kullanımı pek önerilmemektedir) veya diş çıkarma kulak ağrısına neden olabilir.