Faşizme karşı mücadele
Demir ÇELİK yazdı —
- Sanat ve kültürel çalışmalarla faşizmin neden olduğu toplumsal yıkımı deşifre etmeli, eleştirisini yapmalı ve insanlığın evrensel kök değerlerini ortaklaşmalıyız. Her alanda sanatsal ve kültürel aydınlanmayı hareketlerini örgütlemeliyiz.
12 Haziran köşe yazımda dünya genelinde sağ popülizmin ve faşizmin yükselişinin nedenlerini paylaşmaya çalışmıştım. Son günlerde Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi'ndeki sağ partilerin güç birliği ve ittifak arayışları ile Fransa’da 30 Haziran'da yapılan seçimlerde Marine Le Pen'in faşist Ulusal Birlik Partisi(RN)’nin birinci parti çıkması tehlikenin çoklu boyutunu göstermektedir.
Bu nedenle bu haftaki köşemde her düzeyde otoriter, milliyetçi, ırkçı politika ve anlayışın kendisi olan faşizme karşı mücadelede yapılması gerekenleri ele almaya çalışacağım…
1- Örgütlenme: Her şeyden önce günümüz devletli sistemi ve onun bir versiyonu olan faşizmin değişim yaşadığını, rekabetçi otoriterlik üzerinden kendisini konumlandırdığını belirtmek isterim. Bu nedenle çok boyutlu ve çok bileşenli uluslararası konjonktürün neden olduğu sağ popülizm ve faşizme karşı mutlaka nitelikli, yaygın ve demokratik örgütlenmelere ihtiyaç vardır. Toplum dinamiklerinin öz güçlerine dayalı dikey olmayan demokratik toplum örgütlenmesi ile devlet ve iktidar dışı alanların örgütlenmesi gerekmektedir. Emek, kadın, gençlik, kültür, inanç ve ekoloji alanlarını faşizme karşı mücadele alanları olarak örgütlemek. Bu alanlardaki örgütlü STK'lara katılmak, örgütlü olmayan alanları örgütlemek ve toplumsal dayanışmayı güçlendiren, toplumsal hareketleri sivil itaatsizlik eylemleri ile farkındalık yaratan ve toplum dinamiklerinin örgütlü mücadelesini çeşitlendirip ve çoğaltan olmalıyız.
2- Ajitasyon ve propaganda: Geçmişte faşizmin neden olduğu siyasal, kültürel, sosyal ve ekolojik yıkım konularında halkı bilinçlendirmek bize önemli fırsatlar verir. Geçmişte faşist rejimlerin toplumda neden olduğu yıkımı canlı tutmak amacıyla toplumun vicdanına seslenmek ve toplumun bilinçli örgütlü hareket etmesini sağlama amaçlı bilgi ve iletişim çağının olanak ve imkanlarını doğru kullanmak, faşizmin dezenformasyon ve kara propaganda tekniklerine karşı toplumu bilinçlendirme çalışmalarını örgütlemek ve organize etmek. Faşizmin yol açtığı toplumsal yıkımı tüm boyutları ile deşifre etmek, gelecekteki olası tehlikelere ön almak açısında önlemli olmaktadır. Sanat ve kültürel çalışmalarla faşizmin neden olduğu toplumsal yıkımı deşifre etmeli, eleştirisini yapmalı ve insanlığın evrensel kök değerlerini ortaklaşmalıyız. Her alanda sanatsal ve kültürel aydınlanmayı hareketlerini örgütlemeliyiz.
3. Demokrasi ve hukukun üstünlüğü: Demokratik kurumları ve hukukun üstünlüğünü korumak ve güçlendirmek, faşizmin toplumsallaşmasını ve yaygınlaşmasını zorlaştırır. Faşizmin kara propagandasını deşifre etmede olduğu kadar kamuoyunu objektif ve doğru bilgilendirmede özgür ve bağımsız basın faaliyetlerini çoğaltmak ve yaygınlaştırmak gerekiyor. Bireyler arasında empatiyi ve dayanışmayı güçlendirmek, faşizmin toplumdaki ayrımcılığı ve nefreti artırma çabalarına karşı güçlü ortak yaşam değerlerini sahiplenmeliyiz. Bilinçli insan eylemselliğinin politik süreçlerinde toplumun özne olabilmeyi başarması faşizmin politik güç kazanmasını zorlaştırır. Faşizme karşı hem bireysel, hem de toplumsal düzeyde etkili mücadele yol ve yöntemlerini geliştirmek ve çeşitlendirmek. Çünkü her toplumun kendine has özgünlükleri vardır. Özgün ve özerk toplum dinamiklerinin eş güdüm ve koordinasyonuna dayalı toplumsal meşruiyet esasıyla faşizmin farklı biçimlerine karşı yerellerin dinamizmini açığa çıkarmalıyız.
4. Meşruiyet esası ile hareket etmek: Faşizmin yayılmasını ve etkisini sınırlama amaçlı insan haklarını öne çıkarmak, ülkeler düzeyinde demokratik yasa ve anayasalar düzenlemede kamuoyu oluşturma çalışmalarını yürütmek. Hak, adalet arayışı çalışmalarını yoğunlaştırmak, barış ve ortak yaşam vurgusunu öne çıkarmak.
5. Eşitlikçi politikaları güçlüce dillendirmek: Sosyal adaletsizlikler ve ekonomik eşitsizlikler, faşizmin toplumda yer edinmesine yol açan etmenler olmaktadır. Sosyal adaletsizliğin ve ekonomik eşitsizliklerin kapitalist modernite kaynaklı olduğunu, eşitlikçi ve adil politikaların sistemden beslenen siyasi partilerle mümkün olmayacağına dönük propaganda araçlarını kullanmak. İşçi haklarını koruma ve işçi hareketlerini destekleme amaçlı faaliyetler içinde olmak, faşizmin orta sınıfı yedekleme çalışmalarına karşı toplumsal hareketleri çeşitlendirmenin ve çoğaltmanın çalışmaları içinde olmalıyız.
6. Uluslararası Demokrasi Hareketi’ni örgütlemek: Bugün faşizm tek tek ülkelerin sorunu olmaktan çıkmış, uluslararası boyutta küresel bir soruna dönüşmüştür. Kapitalist modernite yapısal ve tarihsel krizini aşamadığı için yönetememe krizini faşizmle aşmaya çalışmaktadır. Bu nedenle uluslararası düzeyde faşizme karşı demokrasi asgari müştereğinde yönetilenleri, Dünya Demokrasi Hareketi'nde buluşturma çalışmalarını örgütlemeli. Uluslararası insan hakları kuruluşlarıyla birlikte otoriter, baskıcı rejimlere karşı insanlığı harekete geçiren çalışmaları öne çıkarmak uluslararası demokrasi hareketini örgütlemek yapılması gereken adımlar olmaktadır.