Şimdi daha fazla umut

Selim FERAT yazdı —

  • Yedi günde Halep ve Şam’ı ele geçiren HTŞ Lideri Colani’nin Türkiye desteğine bir yerden sonra "dur" diyeceğini bilen Türkiye, MİT’e Emevi Cami’sinde dua ettirdi. Nedenleri ne olursa olsun, Colani ve Kalın, Cami’de aynı resim karesine sığmadılar ve bu Suriye ile Türkiye ilişkilerindeki ilk kırılma olarak tarihe geçecek; çünkü tesadüfler tesadüf değildir.
  • "Rojava’nın savunması tüm Kürdistan savunmasıdır!” mesajı, İlham Ehmed‘in katıldığı Brüksel’deki toplantının kitleye ulaşan sonuç bildirisini özetliyor. Kobanî’den sonra birliği dayatan tarihi zorunluluğun şimdiki adı, Rojava’dır. Şimdi daha öncekinden daha fazla özgürlükte inat ve umut gerek.

Berlin’deki Kürdistanlılar Avrupa’nın birçok başkentindeki gibi Rojava için yürüyüşteydiler.

Olağanüstü bir süreç.

Kürdistanlıların yerleştiği resim karesine isim aradım:

"Kürtler ve Kürdistan, tarihin her döneminden daha güçlü!"

Şimdi umudu daha da yükseltmenin zamanı.

Türkiye eksenli dezenformasyon, kısa ömürlü olacak, bundan kuşku duyulmamalı.

Suriye’deki boşluğa saldıran ilk ülke Türkiye olmuştu.

İroni bu ya, İran Devrim Muhafızları Komutanı Selami, saldırıda bulunan Türkiye’yi "aç kurt" olarak tanımlamış.

Suriye konusunda Türkiye’nin tahammülünü aşan coğrafyanın Rojava olduğu biliniyordu ve daha önceden örgütlendirilmiş SMO ile Rojava’yı işgali hedefleyen Türkiye oldu.

"Rojavalılar ABD’ye güvenmemeli" diyen sesler yükselmeye başladı.

Komutan Mazlum Abdi, Kobanî deneyimine dayanarak çağrıda bulundu: "Tüm Kürt taraflarına çağrımız, parti çıkarlarını bir kenara bırakıp halkın taleplerine olumlu bir şekilde yanıt olmalı, diyalog ve ulusal birlik çağrılarına açık olmalarıdır.”

Bu çağrıdan bir gün önce Alman ZDF "maybrit illner" proğramına canlı bağlanan Donald Trump'ın eski güvenlik danışmanı John Bolton yaptığı açıklamada, Trump’ın Suriye’de bizim işimiz yok anlamına gelen açıklamalarının yanlış olduğunu, ABD’nin Suriye’de 2000 askerinin konuşlandığını ve ABD’nin İsrail ve Kürtler’in korunmasından sorumlu olduğunu açıkladı.

Ve...

Yedi günde Halep ve Şam’ı ele geçiren HTŞ Lideri Colani’nin Türkiye desteğine bir yerden sonra "dur" diyeceğini bilen Türkiye, MİT’e Emevi Cami’sinde dua ettirdi.

Nedenleri ne olursa olsun, Colani ve Kalın, Cami’de aynı resim karesine sığmadılar ve bu Suriye ile Türkiye ilişkilerindeki ilk kırılma olarak tarihe geçecek; çünkü tesadüfler tesadüf değildir.

Sonrasında diplomatik normalleşmenin adımları atıldı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken HTŞ ile "doğrudan temas” kurduğunu duyurdu. Devamını İngiltere getirdi.

Aynı dönemde Hollanda Parlamentosu’nda Şam’ın HTŞ tarafından ele geçirilmesinden beş gün sonra, 12 Aralık tarihinde, parlamentodaki 149 vekilden 146'sının oyu ile kabul edilen tasarıda, Rojava’ya yönelik destek açıklamasına onay verdi.

Ürdün ziyaretinden sonra Türkiye’ye giden ABD Dışişleri Bakanı Blinken, ziyaretinden önce: "Suriye Demokratik Güçleri IŞİD’le mücadelede etkili oldu. Suriye’de IŞİD’in yeniden ortaya çıkmasını engellemek zorundayız” dedi ve bunun diplomatik tercümesinden, Türkiye’den çok ABD çıkarları ön plana çıktı.

SMO’nun saldırıları durdurulursa da, Türkiye’nin durmayacağı biliniyor.

Berlin’in emekli yürüyüşçülerinden birinin çözümü biraz romantik ve belki de tabloya dair gerçekçi bir kare.

Ona göre, Trump yemin törenine davet edilen Mazlum Kobanî ile Erdoğan’ı bir araya getirerek, "tokalaşın, bu iş burada bitsin!" diyecek.

Olur mu, bilmiyorum. Ancak Trump’un eski güvenlik danışmanı Bolton’a göre, eğer Trump Putin’e, Ukranya ile masaya otur çağrısı yapar ve Putin buna uymazsa, ona: "Wladimir, öyle yapma, masaya otur, bu işi halledelim" diyecekse, neden olmasın ki?

ABD’li emekli General Keane: "Eğer daha önce görüşmeye başlamadıysa” Trump’ın göreve geldikten sonra yapacağı ilk telefon görüşmelerinden birinin muhtemelen Erdoğan’la olacağını belirtmiş.

"Kürt halkının Suriye'nin ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgulayarak, rejimin yıkılmasıyla Kürtlerin maruz kaldığı zulmün sona ereceğini" belirten adam ise HTŞ Lideri Colani.

"Rojava’nın savunması tüm Kürdistan savunmasıdır!” mesajı, Özerk Yönetim adına Dış İlişkiler Komitesi Eşbaşkanı İlham Ehmed‘in katıldığı Brüksel’deki toplantının kitleye ulaşan sonuç bildirisini özetliyor.

Güney Kürdistan’dan Komel, Yekgırtu, YNK ve KDP’ye yakın güçler Rojava’yı desteklediklerini açıkladılar.

Kobanî’den sonra birliği dayatan tarihi zorunluluğun şimdiki adı, Rojava’dır.

Bundandır, şimdi daha öncekinden daha fazla özgürlükte inat ve umut gerek.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.