Diktatör ve Kobanî davası

Ziya ULUSOY yazdı —

  • Erdoğan-Bahçeli çetesi, bu hapis cezalarıyla, 6-8 Ekim serhildanının intikamını alıyor. Üstelik Kobanî serhildanında 40’ın üzerinde HDP taraftarı genci kendisi ve Hüda-Par çetesi katlettiği halde, birkaç Hüda-Par’lının cezalandırılmasının intikamını alıyor.

Erdoğan-Bahçeli çetesi, yargıyı emrindeki cellada dönüştürmenin mükafatını, hapis silahını faşizmin kılıcı olarak kullanabilmekle alıyor. Faşist çete, HDP Eşbaşkanları Yüksekdağ ve Demirtaş ile yöneticiler Alp Altınörs ve arkadaşlarına 42 yıla varan, toplamı yüzlerce yılı bulan cezalar yağdırdı.

Kobanî-HDP davası cezaları, faşizmin demokratik alandaki mücadeleye, Kürt ve sosyalistlerin şahsında, ağır saldırısı. Erdoğan-Bahçeli çetesi, HDP-Kobanî davasıyla HDP’yi kapatmayı hesaplamıştı. DEM’in kurulmasıyla boşa düşürüldü. Fakat yüzlerce yılı bulan hapis cezalarıyla bunun da intikamı alınmaya çalışılıyor. Faşist rejim muhtemelen DEM Parti’ye de benzer saldırıyı yapmaya çalışıyor.

Erdoğan-Bahçeli çetesi, bu hapis cezalarıyla, 6-8 Ekim serhildanının intikamını alıyor. Üstelik Kobanî serhildanında 40’ın üzerinde HDP taraftarı genci kendisi ve Hüda-Par çetesi katlettiği halde, birkaç Hüda-Par’lının cezalandırılmasının intikamını alıyor.

Erdoğan “Kobanî düştü, düşecek” sevinç çığlığıyla, Rojava devrimine saldırttığı IŞİD’in yenilgisinin intikamını alıyor. Efrîn-Serêkaniyê işgalci savaşlarına, HDP’lileri zindanda tutma saldırısını ekliyor.

Erdoğan-Bahçeli çetesi, ağır hapis saldırısıyla, önümüzdeki süreçte demokratik güçlere, parti ve kitle örgütlerine yasak ve hapis sopasını kullanacağını gösteriyor. Seçim yenilgisinin açığa çıkardığı güçsüzlüğü, hapis saldırısı ve muhtemel işgalci savaşlarla gidermeyi deniyor.

Faşizmin saldırılarla güçlenme çabasına karşı, HDP-Kobanî davası (ve demokratik alandaki diğer hapis davaları) demokrasi mücadelesinde dönemeç momentleridir. Faşizmin mi demokrasi güçlerinin mi kazanacağının işaretini verirler.

Momentteki kaybımızı tersine çevirmek, yeni güncel mücadeleler içerisine HDP dava tutsaklarına özgürlük talebini kuvvetlice almakla olanaklı. Hapsedilen mücadele yoldaşlarımızın faşizmin ceza tiyatrosu kürsüsündeki boyun eğmeyen direnişleri güncel demokratik mücadelelerin tümünde esin kaynağı olacak, güç verecek.

Faşizmin tetikçisi kalemler intikam galibiyetini övüyor, Saray’daki dönekler “milli yargı” riyakarlığını çemkiriyor. Unutmasınlar Pirusvari bu zafer yenilmeye mahkumdur.

CHP, seçimde aldığı gücü Saray’la uzlaşma için kullanmakla Erdoğan’a güçsüzlüğünü giderme manevrası imkanı veriyor. Zaten yaş ve hastalıktan serbest bırakılmaları gereken emekli generallerin karşılığında HDP davasının “hukuksuzluğu”nu dile getirmekle yetiniyor. Parlamenter rejim şampiyonu geçinirken, parlamentonun 3. partisi HDP’nin yöneticilerinin zindanda tutulmasını sindirebiliyor. Dahası arkasına aldığı kitleleri pasifize ederek hayallerini kırarak faşizme koltuk değnekliği yapıyor.

Diktatör Erdoğan’ın yumuşaması hikayesi, burjuva fraksiyonlar arası yumuşamayla taze yedek güç kazanma bunu yeni saldırılarında kullanma manevrası.

Bu manevraya izin verilmemeli. Güçsüzleşmiş Erdoğan’a karşı özgürlükler ve sosyal haklar mücadelesi kitleselleştirilmeli, İmralı, F tipi zindanların kapatılması mücadelesi örülmeli. Erdoğan faşizminin yeni saldırılarına karşı Wan direnişi örnek alınarak kitlesel direnişler yükseltilmeli.

Erdoğan faşizminin güçsüzlüğü momenti devam ediyor. Ağır yoksulluk cenderesine aldığı geniş halk kesimlerinin Erdoğan faşizmine öfkesi sürüyor.

Faşist rejimin kalıcılaşma çalışmalarına yeni halk tepkileri potansiyeli artıyor.

Bütün bu tepki ve beklentiler burjuva muhalefetin pasifleştirme ağından kurtarılarak faşizme karşı kitle eylemlerinin kaldıracı yapılabilir.

Devrimci hareket, faşizme karşı can bedeli mücadele kararlılığını şimdiye değin gösterdi. Özellikle Türkiye cephesinde şimdi kitlesel mücadelelere halkı seferber etme ustalığını kuşanmalı. Seçimle Erdoğan faşizminin yıkılacağı yanılgısına araç olan demokratik ve sosyalist güçler ise sonuçlarını giderme yükümlülüğü altında. Bu hatalarını gidermelerinin onurlu yolu, kitlesel eylemleri geliştirmeye güç vermek, faşizmi yıkacak mücadeleye omuz vermektir.

DEM Parti seçmen kitlesiyle vekillik kazananlar, kürsü konuşmalarıyla sınırlı kalmak yerine mevzilerini kitlelerin eylemlerini geliştirmeye kaldıraç yapmalı, faşizmi yıkacak mücadeleyi güçlendirmeli.

Faşizmin sürebilmesinin nedeni güçlülüğü değil, güçsüzlüğünü değerlendirecek halk mücadelelerini geliştirme başarısızlığıdır. HDP yöneticilerine hapsetmeye karşı mücadele, diktatörü ve faşist rejimini yıkacak halk selini yaratmaya vesile olsun!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.